Utiye

Utiye


El Cine Club Utiye guanya el premi PROA 2023 a l’Impuls de l’Audiovisual


PROA, la Federació de Productores Audiovisuals, ha lliurat la segona edició del premi a l’Impuls de l’Audiovisual, que ha reconegut aquest 2023 la tasca del Cine Club Utiye, per fer arribar al públic general un circuit de cinema alternatiu.

De fet, el moment més especial de la nit del dilluns va ser el lliurament d’aquest guardó per part de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga. Aquesta distinció creada per PROA vol donar visibilitat a persones o entitats que treballen per promoure la cultura audiovisual. En aquesta ocasió, la Federació ha considerat que el guanyador, el projecte Cine Club Utiye, s’ha convertit en un referent per l’impuls del cinema alternatiu a la zona d’Ontinyent, al País Valencià, on es va fundar.

El president de Cine Club Utiye, Joan Enric Valiente, ha explicat que “a Ontinyent sempre hi ha hagut molta afició pel cinema” i que, en el seu moment, “hi va arribar a haver cinc o sis sales de cinema al mateix temps” en una ciutat que en l’actualitat té prop de 35.000 habitants. En els inicis el projecte es finançava únicament amb la quota dels socis, però amb el temps, i gràcies a la seva tasca per demostrar que el cinema té un transfons que va molt més enllà de l’entreteniment, ha aconseguit finançament públic”.

Projecció rere projecció al llarg de 55 anys, el Cine Club Utiye s’ha convertit en una referència per als amants del cinema de la zona: “Intentem que les pel·lícules que escollim agraden més al públic que a nosaltres. Ens basem en referències de festivals, ressenyes o que la trajectòria del seu director ens done garanties, perquè treballem molt amb pel·lícules d’estrena i malauradament no les hem pogut veure abans”, ha comentat Valiente. A la seva sala es projecten llargmetratges, documentals, curtmetratges o animació, amb un suport especial al cinema no comercial en valencià o català, i ha estat l’únic lloc a la comarca de Vall d'Albaida on s’han estrenat títols com Pa negre, Suro, Creatura o La mort de Guillem.

El guardó Impuls de l’Audiovisual va consistir en un quadre de l’artista Carme Garolera que representa el camí de la creació. En un intent per connectar disciplines artístiques i fomentar la diversitat cultural, cada any PROA encarrega la creació del premi a un autor diferent.

Com ja és tradició, a la gala també es va fer entrega dels VIII Premis PROA als millors productors i productores de cada associació. Com a novetat, aquest any la gala també ha estat l’escenari en el qual s’ha donat a conèixer el projecte guanyador del programa SPINT! per a la internacionalització de projectes audiovisuals.

Sobre PROA

PROA és la Federació de Productores Audiovisuals d’àmbit estatal, amb una àmplia varietat de formats de producció entre els seus associats. Es va fundar el 2008 i des d’aleshores no ha deixat de créixer fins a comptar en l’actualitat amb 7 associacions federades: ProFicció, ProDocs, ProTV, ProAnimats, DeviCat, AVANT i APAIB. La Federació suma més de 200 socis i segueix en vies d’expansió i creixement.Cine Club Utiye
Carrer del Pintor Josep Segrelles, 1, 46870 Ontinyent, Valencia

AVECINE
La Asosiación Valenciana de Empresarios de Cine es una institución sin fines de lucro y tiene como objetivos fundamentales, entre otros, los de representar, gestionar y defender los intereses generales y comunes de sus miembros.

ivc.gva.es Regia

Gran Vía de Ramón y Cajal, 37 Planta 8ª, Pta. 44
46007 Valencia (Valencia)