PROGRAMA CINEMA SÈNIOR

El dimarts 11 de juliol arranca el programa Cinema Sènior amb el qual les persones majors de 65 anys podran acudir al cinema per 2 euros, un dia a la setmana, en qualsevol dels 420 espais d'exhibició que s'han acollit a la mesura impulsada pel Govern per a fomentar la volta a les sales. Entre tots, sumen més de 3.000 pantalles de projecció distribuïdes per tot el territori.

S'ha donat a conéixer el logotip d'aquesta iniciativa. La imatge d'una entrada de cinema tradicional que apel·la a l'imaginari col·lectiu, especialment el de les persones majors. Es tracta d'una proposta que advoca per recuperar la il·lusió de gaudir del cinema com una experiència emocional i presencial, que transcendeix el mer fet de veure una pel·lícula i que, en canvi, converteix l'acte d'anar al cinema en una pràctica social i vibrant.

Segons el Reial decret aprovat pel Consell de Ministres el passat 13 de juny, a proposta del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, la mesura permetrà que un dia a la setmana, preferiblement els dimarts o un altre dia en el cas de les sales que només obrin durant el cap de setmana o que tanquen precisament els dimarts, les persones de 65 anys o més puguen accedir al cinema per 2 euros. Les entrades només es podran expedir en les taquilles de les sales, prèvia identificació de la persona i l'acreditació de la seua edat.

El programa compta amb un pressupost de 10 milions d'euros a càrrec dels Pressupostos Generals de l'Estat 2023.

Cinema en pantalla gran

Les persones de 65 anys o més constitueixen el grup d'edat que més està tardant a reprendre els hàbits d'assistència al cinema en sales previs a la pandèmia. Així, en l'assistència al cinema s'observen encara notables diferències entre franges d'edat: si el 49,3% dels joves de 20 a 24 anys va acudir almenys una vegada a l'any al cinema entre 2021 i 2022, aqueix percentatge cau fins al 6% en la població de més edat.

De tots els sectors culturals, el cinema és un dels més afectats, encara hui, per la pandèmia. Les mesures sanitàries preses arran de la COVID-19 van provocar un important descens en l'assistència mitjana a les sales de cinema en el públic espanyol, una assistència que no acaba de recuperar-se. Malgrat els repunts experimentats en 2022, el sector encara es troba aproximadament amb un 40% menys d'espectadors en relació amb la mitjana dels anys 2017 al 2019.

Aquesta mesura està alineada amb els objectius del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El seu component 24 persegueix facilitar l'accés a la cultura i fomentar el trànsit cap al nou entorn digital que permeta la incorporació de noves possibilitats i realitats. També en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides es reconeix la salvaguarda i la promoció de la cultura com dos fins de per si mateix.

El nou programa de subvencions directes se suma a les ajudes directes a les sales que el Ministeri de Cultura i Esport va posar en marxa per a contrarestar els efectes de la COVID-19. En 2022, va destinar més de 10 milions d'euros a 232 empreses i entitats, i un total de 476 sales d'exhibició repartides per tot el territori.


AVECINE
La Asosiación Valenciana de Empresarios de Cine es una institución sin fines de lucro y tiene como objetivos fundamentales, entre otros, los de representar, gestionar y defender los intereses generales y comunes de sus miembros.

ivc.gva.es

Gran Vía de Ramón y Cajal, 37 Planta 8ª, Pta. 44
46007 Valencia (Valencia)